Thursday, January 26, 2012

Australian Open

Selle aasta Australian open on nagu tavaliselt oodatud avalöök uuele hooajale. Isegi tänasele päevale langenud Australian Day kahvatus Melbourneis, kui turniiri highlight-match (pool)finaal Federer vs Nadal pidi tegema sunnitud pausi ilutulestiku tõttu. Kesse segab mäng, lausus kannatamatu tennisefänn melbourne Parki väliekraani ees 3nda seti otsustavatele hetkedele kaasa elades.
Leyton Hewitt, austraalia esinumber, oli rivis ka see aasta. Pärast tagasitulekut tippsporti eelmisel aastal, kui väljaölangemine turniirist toimus juba esimeses ringis, läks tal see aasta paremini. seekord hoidus ta bräägimisest, lausudes vaid et tal on hea meel turniiril osaleda. Ja seekord oligi tulemus 3s ring ja väga hea mäng hetke esireketi Novaki vastu, kellele pidi loomulikult lõpuks alla vanduma. austraallane hoiab aga Leytonit endiselt, ja on ka põhjust. Ta paistab liskas väljakul toimuvale silma ka off-courte, olles telekommentaator samal turniiril.
Tänane match-Nadal vs Federer, alati sündmus kui need 2 kohtuvad. Siiski, teab tennisefänn, et 2008 aasta Wimbeldoni, 2009 aasta Australian Openi finaalidest ja 2009 Australian Openi poolfinaal- mängudest enam palju paremaks minna ei saa ja sseega kahvatuvad kõik ülejäänud mängud nende kõrval. Mäletan, et nende 3 mängu ajal tekivad siukesed mõtted nagu, et ``fakk, kui need matchid, mis on murdosa paljudest, on nii head, siis ilmeslt olen väga paljudest matchidest, mis on olnud sama hed, aga mida pole näinud, ilma jäänud. Mida aeg edasi, seda selgemaks aga paistab saavat, et need matchid siiski olid ühed parimad ajaloos. Seda nii enda kui ka kriitikute arvamuse alusel öeldes. Tänane match oli loomulikult selle turniiri tipphetk, aga ``kah-match`` võrreldes nimetatud 3ga.
Natuke veel spordist. Kohalik rahvussport suvehooajal on siin kriket. Kriket-misasi? Austraallase jaoks on see totaalne rahvussport (footie kõrval), umbes nagu eestis suusatamine talvehooajal, isiklikult jääb see ala aga täiesti arusaamatuks. Eelmine hooaeg õnnestus seda ala samamoodi rahulikult telekast vahtida, tulemus aga täieli null. See ala tekitab nii vähe emotsiooni, et isegi ei vaevu täpselt reegleid järgi vaatama. Ja mäng ise on selline, et seda vaadates täpselt aru ei saagi mis reeglid kehtivad. Põhimõte on ilmselt see et tuleb palliga ühele tokile pihta saada, seda üritab takistada aga vastasvõistkond. Ja siis on veel see pesadesse jooksmine ka nagu pesapallis, eksju. Viis aga kuidas seda tehakse ja kes seda teevad, on võibolla takistuseks sellesse mängu täielikuks sisseelamiseks. Tüübid on esiteks viigipükstes. Siis nad on kreemitatud (excessive kreem näopiirkonnas, rõhutamaks kui kreemitatud nad ikkagi on)? Paljud on suht rasvunud tippspordi standardeid silmas pidades.  Ok, need siis ongi need eelarvamused mis takistavad asjasse süüvimast. Kuigi tõenäoliselt on tegu huvitava ja sisuka, samas erineva kultuurilise taustaga alaga.

No comments:

Post a Comment